VivaGym, A. Strazdelio g.1, Vilnius. +370 612 83495

Sportuok tikslingai, taisyklingai ir … ambicingai

Kas kiekvienam iš mūsų yra sportas? Prievolė, nes „taip reikia, nes pusė pažįstamų kažką lanko“, noras atrodyti gražiau bent jau šiai vasarai, poreikis „kažko imtis“, nes prasidėjo įvairios problemos su sveikata, o ofiso kėdė kelia tiesioginį skausmą? O gal būtinybė, tokia pat reali kaip poreikis kvėpuoti, būdas jaustis kitaip fiziškai ir psichiškai, priemonė mokintis apie save ir save keisti, atrastas disciplinos ir valios ugdymo malonumas? Asmeninis treneris Valerij Petunov darbą su ateinančiais sportuoti žmonėmis visų pirma pradeda nuo jų motyvų suvokimo, nes tik tai padeda geriausiai panaudoti sukauptą patirtį ir įgūdžius, tapti mokytoju ir padėjėju ilgoje kelionėje link savo galimybių pažinimo ir jų išplėtimo, tikslų iškėlimo ir mokinimosi jų siekti, ir gal net kardinalaus motyvų keitimo…

 

 

Kodėl rinktis individualias treniruotes?

 

Tvirtas, lankstus ir gražus kūnas yra aiškiausiai suvokiamas tikslas, nuo kurio pradeda dauguma žmonių, ypač jei anksčiau sportas nebuvo jų gyvenimo dalis. Kad toks kūnas būtų ir sveikas, sportuoti būtina taisyklingai, kryptingai siekiant savo tikslų. Sportuodami savarankiškai žmonės daro daug klaidų, o ir rezultatai dažnai netenkina. Norint pagerinti sportinius rezultatus ir išvengti traumų, reikia atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių dalykų: apšilimą, taisyklingą kūno padėtį atliekant pratimus, tinkamus svorius, tempą, kvėpavimą, treniruojamas raumenų grupes, tempimo pratimus. Tačiau net ir atliekant pratimus taisyklingai, sportuojantysis gali nusivilti rezultatais. Gali būti, kad pasirinktas netinkamas pratimų išdėstymas, pakartojimų skaičius, netinkamas tempas, trukmė ir pan. Šiais klausimais geriausia kreiptis į profesionalų trenerį.

 

Profesionalo pagalba reikalinga ir pažengusiems, daug išmanantiems, kad pasiektų dar geresnių rezultatų, ir pradedantiesiems, kad iš pat pradžių išmoktų taisyklingai ir nežalojant savęs atlikti pratimus. Kiekvienas žmogus yra individualus ir pratimų programa turėtų būti sudaryta asmeniškai, atsižvelgiant į jo fizinę būklę, patirtį sporte, norus, tikslus, laiko galimybes… Individuali treniruotė gali sutaupyti sportuojančiojo pastangas, be reikalo eikvojamą energiją bei laiką. Pasitaiko, kad net turintis aiškų tikslą ir ilgą laiką sportuojantis žmogus nusivilia, nematydamas norimų rezultatų, todėl nustoja sportuoti, praranda motyvaciją. Visas šias problemas gali išspręsti profesionalus treneris, įsigilinęs į sportuojančiojo situaciją. Dažnai problema slypi visai šalia ir treneris greitai padeda tiek rasti ją, tiek ištaisyti klaidas. Kaip rodo trenerio Valerijaus patirtis, visais atvejais asmeninė treniruotė yra pats efektyviausias treniravimo metodas.

 

 

Kaip sužinoti savo pasirengimo lygį?

 

Prieš sudarant individualią programą, treneris įvertina sportuojančiojo pasirengimo lygį ir išsiaiškina siekiamus tikslus. Tik tuomet parenkamas tinkamiausias fizinis krūvis. Kaip nustatomas pasirengimo lygis, pasakoja didelę patirtį turintis treneris Valerijus: ,,pasirengimo lygis nustatomas ištyrus žmogaus organizmo fizinę būklę, išsiaiškinus, kokią kūno masės dalį sudaro raumenys ir riebalai, įvertinus lankstumą, laikyseną, judesių koordinaciją ir amplitudę, raumenų jėgą bei sveikatos ypatumus. Dažnai žmonės kreipiasi, kai jau turi sveikatos problemų: vargina nugaros, sąnarių skausmai. Individuali programa sudaroma, kai žinoma visa informacija apie žmogų, ištyrus skausmų priežastis, atlikus specialius testus bei pasikonsultavus su judesio specialistais, gydytojais. Individualios programos metu stiprinamas kūnas, gerinama bendra organizmo fizinė būklė ir sveikata, koreguojama laikysena, išmokstama taisyklingai ir saugiai atlikti pratimus. Visada raginu nebijoti kreiptis į gerą trenerį ir prašyti sudaryti individualią programą, kuri užtikrina galimybes norimus rezultatus pasiekti greičiau.“

 

 

Kaip rasti motyvacijos sportui?

 

Kaip teigia treneris Valerijus, treniruočių rezultatus žmonės nori matyti labai greitai ir dažnai klausia, per kiek laiko galima numesti nepageidaujamą svorį ir kaip tai padaryti greičiau, kaip užsiauginti raumenų ir t.t. Kad kūnas apsiprastų su krūviu, reikia sportuoti maždaug mėnesį, o rezultatai pradeda matytis po trijų menesių. Dažnai žmogus sportą laiko kančia, dar vienu darbu, o ne malonumu. Iš pradžių reikia pakeisti požiūrį į sportą, jis turi tapti gyvenimo dalimi. Treneris Valerijus įsitikinęs, kad niekada nevėlu pradėti sportuoti, o link savo tikslo geriausiai eiti mažais žingsneliais, nes sportas yra nenutrūkstamas procesas. Norint pasiekti rezultatus ir jaustis laimingu, iš pradžių reikia išsikelti realų ir įgyvendinamą tikslą. Pasiekus vieną mažą tikslą, išsikelti didesnį ir t.t. Geras savęs paskatinimas – puiki motyvacija pasiekti savo tikslą. Taigi, reikėtų rinktis sau artimus paskatinimus. Tai gali būti sportuojančių žmonių nuotraukos internete, naujas maudymosi kostiumėlis, masažas ir pan. Vėliau motyvacija taps ir pagerėjęs darbingumas, geresnė nuotaika, padidėjęs energijos kiekis.

 

Vien ateidami į sporto klubą, žmonės padaro jau pusę darbo. Taigi, svarbu nusiteikti ir pasiryžti ateiti, o asmeninis treneris pasirūpins, kad žmogus norėtų sportuoti toliau, bei suteiks reikiamų žinių. Valerijaus įsitikinimu, asmeninis treneris kartu yra ir sportuojančiojo psichologas. Pažinęs žmogų ir turėdamas reikiamą informaciją, treneris gali tinkamai jį motyvuoti, nes žino, ko būtent jam reikia, bei priverčia jį išgirsti. Kaip teigia Valerijus, asmeniniai treneriai duoda instrukciją, ką žmogus turi žinoti apie save: ,,šiuolaikinis žmogus žino, kas yra nuosavame kompiuteryje, telefone, automobilyje, tačiau pats save naudoja ne pagal instrukciją. Asmeninis treneris padeda tą instrukciją tinkamai perskaityti ir ja vadovautis”. Taigi, treneris gali padėti atrasti save bei kartu judėti tinkama kryptimi.

 

Mityba

 

Visi puikiai žinome, kad norint greičiau pamatyti kūno pokyčius ir pagerinti sveikatos būklę, turime maitintis taisyklingai. Dažnai pasitaiko, kad žmogus sportuoja, valgo sveiką maistą, bet jam niekaip nepavyksta pasiekti norimų kūno formų. Asmeninis treneris padeda ne tik sportuoti, bet ir sureguliuoti mitybą: jos režimą, maisto produktų derinimą, jų vartojimo laiką, suteikia kitų būtinų žinių. Taip pat atsižvelgiama į žmogaus asmenines bėdas: emocines, virškinimo problemas, alergijas, hormonų veiklos sutrikimus ir t.t. Asmeninis treneris taip pat padeda susidoroti su įvairiomis silpnybėmis, suteikia palaikymą ir tinkamai motyvuoja. Itin svarbu suvokti, kas yra alkis ir persivalgymas, kaip ir kada vartoti angliavandenius, kaip mūsų kūną veikia alkoholis, cukrus… Asmeninis treneris Valerijus remiasi senovės kinų patarle: ,,Ieškok visų savo ligų ant savo lėkštės dugno”. Turime atsakingai pažvelgti į tai ką valgome, nes sveikata ir gera savijauta priklauso nuo sporto ir taisyklingos mitybos dermės.

 

 

Ką sportuoti?

 

Daugelis žmonių prieš pradėdami sportuoti nežino, ką pasirinkti. Sporto klubai pilni įvairių programų bei užsiėmimų, tačiau kiekvienam pradedančiąjam svarbu atrasti sau tinkamą treniruočių tipą ir režimą. Be to, tinkamai pasirinktas režimas neleidžia pervargti ir prarasti motyvacijos. Treneris Valerijus pasakoja apie užsiėmimų įvairovę sporto klube ,,Viva gym”: ,,žmogus dažnai turi savo tikslą, bet nežino kaip jį pasiekti. Be to, labai svarbu išsiaiškinti, koks sportas žmogui teikia didžiausią malonumą. Atėjusiam pas mus žmogui padėsime suprasti, kas jam labiausiai patinka ir tinka, derindami įvairiastreniruotes: CrossFit,kalanetika,rytųkovosmenai,savigyna,Muaythai,Taebo ir t.t.” Asmeninis treneris išsiaiškina, kas žmogui labiausiai patinka, supažindina su įvairiomis technikomis ir, įvertinęs žmogaus sveikatos būklę bei pasirengimo lygį, sudaro tinkamą individualią programą.

 

 

Pabaigai…

 

Tam, kad pakeistum savo kūną, pirmiau turi pakeisti savo mąstymą. Nors tai daugybę kartų girdėta tiesa, Valerijaus nuomone tai išties yra startinis taškas, kurį visi anksčiau ar vėliau turi pasiekti… Kokia įdomi ir niekad nesibaigianti kelionė prasideda nuo šio taško, treneris galėtų pasakoti daug ir ilgai, tačiau pirmiausia kviečia žengti pirmą ir svarbiausią žingsnį – ateiti į sporto salę.